Nehodový úsek pri obci Rožkovany prejde rekonštrukciou

30.06.2023 Košice

KOŠICE, 29. júna 2023 – V blízkosti obce Rožkovany sa spustili stavebné práce súvisiace s rekonštrukciou križovatky cesty prvej triedy I/68 a cesty tretej triedy III/3188. Vďaka obnove úseku sa zvýši bezpečnosť a komfort nielen motoristov, ale aj domácich obyvateľov. Zmluvný termín realizácie je 8 mesiacov. Dielo v hodnote viac ako 941-tisíc EUR bez DPH zrealizuje pre Slovenskú správu ciest spoločnosť EUROVIA SK.
 
Styková križovatka ciest I/68 a III/3188, ktorá smeruje do obce Rožkovany, je častým miestom ťažkých aj smrteľných dopravných nehôd, ktorých príčinou býva i styk vozidiel s chodcami. V súčasnosti na úseku nie sú chodníky či priechody pre chodcov. Chodci sú tak nútení využívať na pešiu dopravu cestu a dopravný priestor križovatky i železničného priecestia. Na úseku zároveň chýba napríklad aj osvetlenie či vodorovné a zvislé dopravné značenie.
 
„Účelom rekonštrukcie je odstránenie nevyhovujúceho stavebno-technického stavu súčasnej križovatky ciest I/68 a III/3188 aj súvisiaceho úseku cesty I/68. Cieľom stavebných prác je zabezpečiť bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, zvýšiť plynulosť a prehľadnosť dopravy a tiež znížiť negatívny dopad cestnej premávky na životné prostredie,“ informuje Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.
 
Stavebné práce budú rozdelené do piatich stavebných objektov. V rámci nich sa zrekonštruuje viac ako 323 m dlhý úsek cesty I/68 a 55 m dlhý úsek cesty III/3188. Pri obojstranných autobusových zastávkach, ktoré sa nachádzajú na ceste I/68, sa vozovka rozšíri a vybudujú sa samostatné zastávkové pruhy. Súčasťou prác bude aj výstavba 485 m2 nových chodníkov so šírkou 2 m, ktoré budú zabezpečovať bezpečný prístup chodcov k autobusovým zastávkam. Na úseku sa taktiež zriadia priechody pre chodcov, zrealizuje sa výstavba smerových a ochranných ostrovčekov a osadí sa nové verejné osvetlenie, v rámci čoho sa osvetlia aj priechody pre chodcov. Okrem toho sa osadí nové zvislé i vodorovné dopravné značenie a bezpečnostné prvky cestnej premávky, ako zvodidlá či smerové stĺpiky. Obnova križovatky si vyžiada tiež prekládku inžinierskych sietí.
 
Výstavba bude prebiehať za plnej premávky a doprava bude usmernená dočasným dopravným značením. Počas trvania stavebných prác bude čiastočne krátkodobo znemožnený vstup na okolité priľahlé pozemky v priestore výstavby.
 
Základné informácie:
Názov stavby: I/68 a III/3188 Rožkovany križovatka
Investor: Slovenská správa ciest
Zhotoviteľ: EUROVIA SK
Obdobie výstavby: 06/2023 – 04/2024
 

Vyberte región

mark